Allhelgonakyckling

Ingredienser:

1 kycklingfilé

2 potatisar

1 gul lök

Lite purjolök

½ gul paprika halvrutten

Grön sak som liknar gurka                        

Potatissallad färdig

Ingen bacon

Matlagningsgrädde

1 vitlöksklyfta

Inga champinjoner

Olivolja

Smör

Salt o peppar

Vid Allhelgonahelgen ska man äta pippi av gammal tradition, det är inget man själv kan välja, för så är det bara.

Tillredning:

Tvätta potatisarna och skiva dem i 5 mm. tjocka skivor och låt skalet finnas kvar. Lägg dem i en ugnsfast form ( eller bara i locket) med olivolja och salta lite. Skala och skiva den gula löken och lägg skivorna ovanpå potatisarna, därefter tar Du den gröna saken som liknar en gurka och skär sju tunna skivor som Du lägger ovanpå lök och potatis. Sätt in formen i ugnen på 250 grader. Det är bra om detta kan stå en bra stund i ugnen för det är inte trivsamt om pärebitarna inte är genomvarma och hårda, dom ska vara mjuka o goa.

Skiva purjolöken och skär några tunna skivor som Du lägger i olja i en liten kastrull. Gärna en klick smör också, och en klick smör i stegepannan när Du ändå har smörpaketet i handen. Värm upp kastrullen med purjolök så att de blir lite mjuka och lite mer genomskinliga.

Därefter tar Du en matsked kinesisk soya i en liten skål, pepprar ordentligt och slå i en tesked vatten och rör om. Du delar kycklingfilébiten i två delar som Du sen ”målar” med soyablandningen så dom blir bruna o fina och ser lite aptitligare ut. Peppra lite till på filébitarna och stek dom sen i stekpannan i olja och smör tills dom blir bruna o fina o genomstekta och just som oljan blivit lite varm så pressar Du i vitlöksklyftan.

Det som blir över av soyablandningen häller Du ovanpå purjolöken i kastrullen, här slår Du sen på en dl. matlagningsgrädde och vevar runt. En liten skvätt maizena gör såsen lite tjockare och den ser mer aptitlig ut. Smaka av och bli inte besviken. Skulle Du bli besviken så får Du krydda eller hitta på nåt annat trix.

Ta fram tallrik, rensa och skiva upp den gula paprikan i skivor o lägg på tallriken. Kasta bort ungefär hälften eftersom den var halvrutten och nästan halva paprikan var äcklig.

Potatissalladen hade också gått ut i datumet så den var också äcklig och hade börjat vattna sig. Bara att kasta bort. För dåligt att när datumet säger bäst före 28/8 2010, att den inte håller till allhelgonahelgen, Kass potatissallad.

Duka under tiden med vinglas, servett och stearinljus som Du tänder. Korka upp en pava rödtjut och smaka av. Vino Dolina från Serbien är ett alldeles förtjusande vin till pippi. Och eftersom det ju är allhelgona så är det just pippi som gäller. Och en kycklingfilé blir lite mer lagom när man är ensam än om man skulle brassa en hel jävla kalkon eller gås eller anka. Det skulle nog för det första ta hela dagen att laga till och sen skulle man få äta storpippi i en hel månad efter. Tråkigt, ju.

Börje Nyberg

Allahelgon