Börjes  kokbok del 13

Nu börjar vi med efterrätter

Tiramisu

En god Italiensk dessert med en hel del nyttigheter.

Ingredienser:

2 st. Ägg

250 gr. Mascarpone ( Italiensk färskost )

12 st. Savoiardikex ( I detta fall glutenfria, men det finns vanliga på Maxi )

4 msk. Strösocker.

 2 dl. Starkt kaffe.

2 dl Vispgrädde

1 skvätt konjak

1 lite större skvätt Xante ( Päronlikör )

2 Msk. Kakao.

För att tillaga behöver Du:

3 st. byttor att vispa saker i.

Sked.

Serveringsskål.

Liten skål att doppa i och så en sil.

Elvisp.

Såja!

Börja med att koka kaffet och ställ sedan kannan i kallt vatten så det svalnar.

Sen häller Du i 4 msk. Strösocker i gulskålen och vispar samman till en ljusgul smet.

Du diskar nogsamt vispen och därefter vispar Du vitan till en röra som blir så fast att den inte rinner ur skålen även om Du vänder den upp och ner.

Därefter tar Du äggen, knäcker skalet på ett i taget och separerar gulorna i en egen skål och vitorna i en annan.

Diska vispen igen och vispa grädden tjock och fluffig. Om Du råkar vispa för länge så blir den full av smörklumpar och då ser den äcklig ut. Då slår Du ut den i vasken diskar av visp och skål och sticker snabbt som fanken till Maxi och köper ny vispgrädde. Detta måste gå undan utan helsicke så efterrätten inte tar hela dagen att tillaga.

vänd ner gulsmeten i vitsmeten och blanda försiktigt. Ta därefter den Italienska färskosten ( Mascarpone ) placera den i blandningen och rör om med skeden. Därefter tar Du ungefär hälften av den vispade grädden och blandar ner den också med skeden. Du får nu en mjuk fluffig härlig gegga som doftar härligt.

Häll i en skvätt konjak ( Larsen går bra och ungefär tre matskedar ) i den ljusgula fina gulsmeten och blanda.

Fram med den lilla doppskålen, slå i kaffet och cirka 1,5 dl. Xante ( Päronlikör ) den är så himla god och alla recept på denna rätt som rekommenderar Amaretto kan kasta sig i väggen för päronlikör blir mycket bättre, så det så.

Doppa de små fina, lätta kexen i blandningen av kaffe och likör. Doppa bara en kort stund så dom inte geggar ner sig. För eftersom de är så torra så suger de snabbt i sig av vätskan. Doppa endast halva kexet. Lägg sen dessa i ett jämnt lager i serveringsskålen och lägg på ett ganska tjockt lager av smeten.

Sen doppar Du resten av kexen och placerar dem ovanpå de andra kexen ovanpå smeten i skålen i ett jämnt lager och sen på med resten av smeten. Var inte alltför noga med att skrapa ur skålen utan se till att Du kan smaka det som blir kvar. Skitgott.

När Du brett ut smeten ovanpå kexen så drösslar Du på kakaopulver med hjälp av silen som en dekorativ smaksättare och skålen placeras i kylen i minst fyra timmar. Nu fattar Du varför Du inte kan hålla på i timmar med att åka fram och tillbaka till Maxi, så vispa grädden försiktigt nästa gång.

In med skålen i kylen och så även den resterande grädden, den ska användas vid serveringen. Du kan ju passa på att ta Dig en tesked grädde för den är jättegod också.

Du serverar med fördel en Ungersk Tokayer till. Riktigt smarrigt.

Nu när Du är klar så förstår Du varför det skulle vara så mycket kaffe med päronlikör. För det som nu är över i skålen häller Du upp i två kaffekoppar, sen bjuder Du Din fru på den ena och smäller själv i Dig den andra. Jäääättegott speciellt om man kör den några sekunder i microugnen. hehe.

Vid protokollet

Börje

Dessertör