Börjes  kokbok del 14

   Sellerilurad fläskytterfilé a la Grönborg    

Ingredienser:

700 gr. Fläskytterfilé

 

300 gr. Frösna kantareller

 

En bit grönmögelost

 2 dl. mjölk

 1 dl. vispgrädde

Rotselleri

Morötter

Palsternacka

Kryddor o diverse tillbehör.

Dessert:

2 äpplen från trädgården

Smör

Socker

Havregryn.

Malen kanel.

Börja med desserten genom att skiva och kärna ur äpplena och lägga dom i en liten skål som tål ugnsvärme. Blanda ihop ett par nävar havregryn med några rejäla bitar smör och tre matskedar socker. Drössla detta därefter ovanpå äpplena och strö sen lite malen kanel över det hela och sen in i ugnen på 175 grader.

Nu har Du det lugnt och kan ägna Dig åt varmrätten helt och hållet. Så börja med att skiva fläskytterfilén i centmetertjocka skivor och lägg dessa i en stegepanna med fräsande olivolja. Bryn båda sidor ordentligt och salta mycket lite ( för grönmögelosten ger en hel del sälta)  och peppra ganska mycket. Du tar av misstag hel svartpeppar istället för malen, men det gör ingenting, låt dom ligga kvar bara. När filéskivorna är färdigbrynta så lägger Du dom i en ugnsfast form av någorlunda lämplig storlek och ovanpå varje skiva lägger Du en bit grönmögelost. Osten börjar nu töa av värmen från de brynta fläskabitarna och det hela gosar ihop sig.

Därefter skär Du upp två morötter och delar dessa i små tärningar tillsammans med en liten bit palsternacka som Du också hittat i kylens grönsaksfack tillsammans med en bit rotselleri som Du skär en tjock skiva av och sen delar i lagom stora bitar liksom Du gjorde med morötterna och palsternackan. Du använder rotsellerin att lura bort potatisarna med. Dessa ingredienser låter Du fräsa i en teflonklädd panna i lite olivolja. Detta kan stå på spisen på lagom värme ganska länge och Du har nu tid att ägna Dig åt resten av varmrätten. Givetvis vevar Du runt en gång ibland så det inte fastnar.

Du lägger i en bit smör i liten kastrull och Du lägger i svampen. Nu duger det inte att mesa med svamp utan det ska vara så mycket att Du känner att: ” detta blir min själ en dyr sås”. Detta skogens guld som smakar så himmelskt gott att man nära nog kan bli troende när man äter av det. Härefter häller Du i rätt mycket, ungefär en dl. vispgrädde i två dl. mjölk.

Blandningen ska nu puttra ihop och när det kokt en stund så ska Du smaksätta. Se till att det inte blir för varmt för då hoppar mjölk o grädde upp ur kastrullen och det luktar apa när det bränns fast på spisplattan. Så var försiktig och ha kastrullen under uppsikt hela tiden. Här kommer nu malen svartpeppar, lite salt och annat in i bilden. Har Du en kvinna i huset så kan jag rekommendera att hon sköter smaksättningen. Hon tar då lite maizenamjöl i såsen och hon smaksätter med salt och peppar och sen cirka femton droppar viltfond, 30 droppar charlottenlöksfond 10 droppar japansk soja. Vevar runt, fram med teskeden och smaka av. Allt detta medan Du stolt står vid hennes sida och beundrar, bland annat, hennes smaksinne. Efter att såsen godkänts häller hon den över fläskabitarna i pannan och hon fördelar svampen snyggt ovan på den ost som ännu inte har smält.

Nu ställer Du in pannan i ugnen och Du tar samtidigt ut skålen med dessert som Du ställer på spisen så länge. Pannan får stå inne så länge att det börjar puttra och att det sen blir lite brunt på ovansidan. Du känner efter en stund (runt en kvart medan Du dukar bordet) att det borde vara klart och då tar Du ut pannan, stänger av ugnen men ställer in desserten igen och låter den stå o pysa i eftervärmen. Anrättningen är klar. Du ställer fram pannan på det vackert dukade matbordet där det naturligtvis finns en liten ros. Grönsakerna, som ersätter potatisarna, häller Du över i en annan liten skål som Du också ställer fram med en sked i.

Du bjuder Din kvinna till bords och serverar till maten ett sydafrikanskt vin som heter Momberg. Ni ser varandra djupt i ögonen. Matbordet är så smalt att Ni kan sitta och flirta med knäna och Ni har en skön stund med underbar mat och ett gott kraftigt rött vin till. Osten ger en underbar smak åt köttet och det hela sitter som en keps tillsammans.

Desserten avnjuts med ett par klickar blandad vispgrädde och glass som Du hittat i frysen.

Vinet tar inte slut utan Ni sitter efter måltiden och avnjuter resten tillsammans medan Ni snackar och planerar för framtiden.

Vid spisen tillsammans med damen ifråga

Börje ”sellrilurare”