In Vino Veritas = Latin och betyder " I vinet finns sanningen "

Välkommen till Dangerous Living invest AB.

Vinproduktion i liten skala med betoning på liten.

Börje mobil

+46 (0)736 826887

Dangerous Living Invest AB

Då ringer Du till Börje på telefonnummer enl. ovan.

Vi innehar en aktiepost i ett synnerligen seriöst vinprrojekt i Serbien.

Areal knappt 5 ha mark planterat med 60 % Cab. souvignon, 30 % Merlot och

10 % Cab. Franc.

Antal anställda : 1

+ delägarna som hjälper till med glada tillrop vid skördetid.

Antal vinplantor : 20.000 st.

Historiska vingslag

Detta fantastiska vin heter Dolina. Dolina bytyder dalgång på Serbiska. Vi tillverkar både Dolina Barricue och Dolina Rose. För att köpa dessa läckerheter går man in på systembolagets hemsida och beställer. Man köper kartonger med 6 flaskor i varje. När man smakat det blir man verkligen inte besviken så då beställer man omgående en ny omgång så man inte riskerar att det tar slut i vinhyllan där hemma.

Du kan läsa mer på hemsidan:

 

Dolina.se

Den 26 januari 2010 stod den första pallen med vin inplastad och klar för leverans till Sverige. Detta var ett historiskt ögonblick och alla i företaget kände sig synnerligen nöjda. Vinet fraktas per lastbil till ett lager i Sverige varifrån det senare skall distribueras ut till Systembolagets butiker. Man kan rekvirera vinet via Systembolagets beställningssortiment. Vinet heter Dolina i denna första utgåva årgång 2008 och har artikelnummer: 7219409.

Övrig information om företaget.

Produktion

år 2004 = 300 flaskor ( Dom har vi redan druckit upp )

år 2005 =   80 flaskor ( Fåglarna hann äta upp druvorna innan vi hann skörda.)

år 2006 = 700 flaskor ( Har vi också druckit upp )

år 2007 = 1.200 flaskor ( Varav omkring 1000 flaskor sålts i Serbien, resten har vi druckit upp på våra möten.)

år 2008 = 10.000 flaskor ( Det mesta såldes i Serbien från år 2010, men viss volym har importerats till Sverige och sålts här i systembolagets beställningssortiment.)

 

år 2009 = 16.000 flaskor det mesta sålt i Sverige under samma beställningssortiment

 

år 2010 = 8000 flaskor  det blev missväxt men tack vare vår duktige vinmakare så fick vi ett alldeles fantastiskt vin rent kvalitetsmässigt. Vinet har lagrats på nya ekfat och sedan buteljerats, det såldes slut på systembolaget ganska snabbt.

 

2011 = Ett helt underbart år. Mycket sol och massor av kraft. Vi producerar ett pristigevin av ca. 500 liter vinmust. Detta ska erbjudas våra nya B-aktieägare. Resten kommer att lagras på ekfat innan det buteljeras. Därefter lagras det i vinkällaren i vårt nya bygge. 2011 började säljas på systembolaget under år 2014 och såldes slut ganska snabbt.

 

2012 = Detta år hade vi helt osannolika betingelser för vinodling i Serbien. Vårt "vanliga" röda vin, Dolina smakar fantastiskt och det kan ligga i några år om man kan bärga sig och inte dricka upp det mesamma. Vi skaffade en maskin som kan förse flaskorna med skruvkork, vilket kom mycket lämpligt eftersom många restauranger hade önskat detta sedan länge.

Vid tiden för skörd hade vi, på ett av våra "lägen" en mycket hög sötma i druvorna, så vi beslutade att producera ett s.k. prestigevin. Vi kallade detta Xll som ju är romerska siffror för 12, alltså 2012 ( art. nr: 76794). Detta vin är av synnerligen hög standard, visserligen något dyrare, men fortfarande mycket prisvärt. 134:- / flaska jöämfört med den vanliga 2012 ( art.nr: 70426) som kostar 102:-. Och om man jämför med t.ex. priset på en flaska Mouton Rotschild så kostar den runt 4.300:- kronor / flaska.

 

2013= Ytterligare ett fantastiskt år vinet ligger i skrivande stund ( sommaren 2016) på ekfat och efter tappning på flaskor kommer det att säljas i bl.a. Sverige. Vid vinprovning i Serbien smakades 2013 som primör och det hade mycket att komma med.

Vinrankorna beskärs extremt hårt för att ge mindre volym men kraftigare must. Veckorna före skörd klipps mängder av druvor bort och placeras på marken under vinrankorna, för att ge kraft åt kommande skördar, samt för att rankorna ska ge extra mycket kraft åt de druvor som sitter kvar och som ska bli till vin.

Maximalt uttag per planta beräknas till runt 2 kg. druvor.

Vinet lagras på nya ekfat under ett år innan det tappas på flaska för att lagras ytterligare ett år, allt för att erhålla optimal kvalitet och smak som vi eftersträvar.

 Under våren år 2009 blev vi godkända som importör av bl.a. vin till Sverige. Lagerlokal har anskaffats och under år 2010 erbjuds vårt goda högklassiga vin till kunder i Sverige.

Nu när denna process är klar kan man köpa vinet " Dolina" via beställningssortimentet på Systembolaget. Enkelt!! Bara att söka på rött vin från Serebien. Dolina är det enda som finns.

Solen ger sin glöd åt de läckra druvorna som snart ska bli en himmelsk dryck.

Här tillverkas nya ekfat att lagra vinet i.

Skörden 2005 trampas manuellt för att därefter vinifieras. ( 80 flaskor vin )

En mer modern jäsmetod där vinet jäses i rostfria ståltankar.

Synnerligen nöjda vingurus provar några flaskor av olika skördar.

Fläskfilé på planka med det enda rätta vinet till.

När vinet plockats behöver man vila en liten stund.

Betongstolpar har placerats i vinraderna för att man ska kunna binda upp rankorna på ståltrådar efter och vid klippning. Bilden tagen år 2006.

Med extremt bra växtförhållande och med tillsatt kalcium i marken, växer vinrankorna så det knakar.